30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Na prigodnoj svečanosti koja je održana u utorak 5. juna na plaži "Paradiso", uvala Utjeha, Dragan Marković, pomoćnik direktora JP Morsko dobro uručio je Plave zastavice za 20 plaža na Crnogorskom primorju, koje je Medjunarodni žiri ocjenio da zadovoljavaju kriterijume programa.

Čast da podigne prvu Prvu zastavicu u ovoj sezoni pripala je Draganu Simoviću, potpredsjedniku opštine Bar.
Kako je 05. jun Svjetski dan zaštite životne sredine organizovana je i prigodna ekološka akcija u saradnji sa Mediteranskim centrom za fotografiju iz Bara.
U prisustvu velikog broja zvanica obilježen je ovaj značajan dogadjaj, kojim se Crna Gora pridružuje grupi od 31 zemlje Sjeverne hemisfere, koje koriste ovu Plavu zastavicu za promociju turizma i zaštitu životne sredine.

 

Program “Plava zastavica” sprovodi se u Crnoj Gori od 2003. godine, kada je NVO "EKOM" postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude nacionalni operater Plave zastavice u našoj zemlji. Tako je Crna Gora postala član porodice preko 45 zemalja koje sprovode ovu prestižnu kampanju, koja ove godine slavi 20 godina postojanja.

Pored finansijske i organizacione podrške Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom, program Plava zastavica u Crnoj Gori podržavaju i Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine RCG, Turistička organizacija Crne Gore, Crveni krst Crne Gore, primorske opštine i lokalne ekološke nevladine organizacije, što je, pored velikog interesovanja korisnika plaža, i razlog za sve veću popularnost ovog međunarodnog priznanja za visoke ekološke, bezbjedonosne i uslužne standarde na plažama.

Uspjeh programa „Plava zastavica” vidi se i po tome da je broj plavih zastavica u Crnoj Gori stalno u porastu: 6 u 2004., 10 u 2005., 15 u 2006. i na kraju 20 u 2007. godini.
Sve do sada sprovedene medjunarodne i domaće kontrole su pokazale da je ispunjenost 27 kriterijuma kampanje na kupalištima Crne Gore na visokom nivou. Inače, plave zastavice se dodjeljuju samo za jednu sezonu, a dodjela za narednu godine zavisi od rezultata rada kupališta tokom sezone.

Opširnije...

 

U srijedu 21.02.2007. godine u hotelu "Queen of Montenegro " u Bečićima održan je seminar povodom nove sezone Plave zastavice u Crnoj Gori. Pored predstavnika NVO Ecom i JP Morsko Dobro sastanku su prisustvovali i predstavnici prošlogodišnjih nosilaca Plave zastavice, kao i kandidata za Plavu zastavicu. Predstavnici NVO Ecom su upoznali prisutne sa planovima za novu sezonu i podijelili su im formulare za prijavu plaža za Plavu zastavicu u novoj sezoni.

Dužnost svih potencijalnih kandidata je da popunjeni formular dostave u JP Morsko Dobro najkasnije do 02.03.20076. godine da bi njihovu prijavu nacionalna komisija uzela u razmatranje.

 

Kupalište Miami na Ulcinjskoj Velikoj Plaži (nosilac Plave zastavice u sezoni 2004. i 2006.) dobilo je ovogodišnje priznanje "Wild Beauty Award" kao najbolja plaža u Crnoj Gori. Druge nominovane plaže u istoj kategoriji su bile takođe plaže sa Plavim zastavicama: Kalardovo u Tivtu (Plava zastavica 2005. i 2006. godine) i Dobreč na Luštici (Plava zastavica 2004., 2005., i 2006. godine). Jedan od glavnih kriterijuma za nominaciju bila je upravo Plava Zastavica.

Nacionalna turistička organizacija dodijeljuje priznanje "Wild Beauty Award", najboljim hotelima, agencijama, web sajtovima, kampanjama, nevladinim organizacijama i ostalim, za njihovo učešće u podizanju kvaliteta u turizmu i turističkoj promociji Crne Gore. 
ECOM, kao nacionalni operater Plave zastavice u Crnoj Gori nagrađen je prošle, 2005. godine ovom nagradom za vođenje kampanje Plava zastavica u Crnoj Gori.

 

Od 12. do 15. oktobra u hotelu "Queen of Montenegro" u Bečićima je održan godišnji skup nacionalnih operatera Plave zastavice iz 33 zemlje svijeta. To je bila prilika da nacionalni koordinatori i sponzori razmjene iskustva u sprovođenju kampanje u svojim zemljama kao i da dogovore aktivnosti u narednom periodu.


Crna Gora je još 2003. godine pristupila kampanji i u proteklim godinama su postignuti zavidni rezultati na našim plažama sa Plavom zastavicom, tako da dodjeljivanje organizacije ovog skupa predstavlja i priznanje NVO "ECOM", nacionalnom operateru kampanje za uspješan rad.
Organizaciju skupa su pomogli: Javno preduzeće za upravljenje morskim dobrom Crne Gore, Hotel "Queen of Montenegro", Ministarstvo turizma Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija, turističke organizacije Budve i Kotora, te MonteCEP.

Plava zastavica simbolizuje očuvanu, sigurnu i ugodnu životnu sredinu namijenjenu odmoru i rekreaciji, dobro razrađen sistem upravljanja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Plaža nosilac Plave zastavice šalje jasnu turističku poruku koja se temelji na visokom kvalitetu usluge, čistoći mora i obale, opremljenosti i uređenosti plaže.

Značaj kampanje «Plava zastavica» za razvoj Crne Gore kao visokokvalitetne i ekskluzivne turističke destinacije je nesporan, pogotovu kada se ima u vidu činjenica da plaže predstavljaju značajan segment crnogorskog turističkog proizvoda, te da kvalitet njihove ponude ostavlja najjači utisak na turiste.
Za doprinos podizanju kvaliteta turističke ponude NVO „EKOM“, kao nacionalnom koordinatoru kampanje, dodijeljeno je prestižno priznanje u turizmu „Wild Beauty Award“ u 2005. godini.

Opširnije...

 
Još članaka...